dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Tort kawowy z orzechami

         

Porcja na 6 osób około 400 kcal

     
           

 

  • 10dkg cukru kryształu,
  • 10 dkg cukru—pudru,
  • 15 dkg masła,
  • 7 jajek,
  • 20 dkg orzechów włoskich,
  • 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej,
 
  • 1 łyżka świeżo zmielonej kawy ziarnistej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 5 dkg czekolady.
       
 
  1. Utrzeć w zanurzonej w gorącej kąpieli wodnej makutrze cztery żółtka z cukrem kryształem do białości. Dodać do tego mieloną kawę, tartą bułkę i zmielone orzechy włoskie. Lekko wymieszać. Ubić sztywną pianę z czterech białek i stopniowo dodawać ją do żółtek, przez cały czas lekko mieszając.
  2. Tortownicę wysmarować masłem, posypać dno mąką, wlać ciasto i wstawić do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika. Piec przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia.
  3. Utrzeć 10 dkg masła i 10 dkg cukru—pudru, dodać 3 żółtka i kawę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody. Ubić do konsystencji kremu. Tym kremem posmarować przekrojony tort, resztą posmarować wierzch, ewentualnie oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować.