dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Tort kruchy z kajmakiem waniliowym

     
     
 

ciasto:

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 3 gotowane żółtka

kajmak waniliowy:

  • ½ l mleka lub śmietanki
  • 40 dkg cukru
  • 5 – 10 dkg masła lub margaryny
  • wanili
…i jeszcze:

¼ kg dżemu agrestowego lub porzeczkowego do przełożenia
 
              
     

   Przyrządzić kruche ciasto według przepisu „Kruche ciastka polskie”. Upiec 5 równych krążków w torownicy. Gorące zdejmować ostrożnie szerokim nożem, zsuwać na stolnicę, schłodzić. Przyrządzić kajmak waniliowy. Zimne krążki przekładać na przemian dżemem porzeczkowym (wiśniowym, agrestowym, morelowym) i utartym kajmakiem. Krążki ciasta przyciskać dokładnie do mas.

   Wierzch i boki pokryć kajmakiem, smarując równo szerokim nożem, trzy łyżki kajmaku zafarbować łyżką karmelu (1 dkg cukru silnie zrumienić, zagotować z 2 – 3 łyżkami wody), trochę rozrzedzić, wlać do woreczka cukierniczego i cienkim strumieniem kajmaku narysować na torcie skośną kratkę.

 

   W ten sam sposób można łączyć małe krążki o średnicy 6 – 7 cm przekładając po 3 – 4 krążki dżemem i kajmakiem. Złożone ściśle krążki polukrować z wierzchu, boki wyrównać nożem. W ten sposób można również przyrządzać tort z kajmakiem czekoladowym lub kawowym.