dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Tort kruchy z masą czekoladową

   
   

ciasto:

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 10 dkg orzechów laskowych
  • 4 surowe żółtka
  • 10 dkg orzechów laskowych do posypania

masa czekoladowa:

  • 20 dkg masła
  • 20 dkg margaryny
  • 6 dkg kakao

  • 30 dkg cukru
  • ⅛ l mleka
  • 5 jaj
  • 1 kieliszek kawy
  • 1 kieliszek spirytusu
            
     
   Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek surowych i zmielonych orzechów laskowych przyrządzić kruche ciasto. Upiec w tortownicy 4 – 5 równych krążków, zdjąć z blachy, ułożyć na stolnicy, ostudzić. Przyrządzić masę czekoladową, dodając kieliszek mocnego naparu kawy, 10 dkg lekko zrumienionych w piekarniku orzechów laskowych, wyjąć, włożyć do ściereczki, pocierając obrać z łupin, przebrać i zmiażdżyć wałkiem na stolnicy.      Krążki ciasta przekładać masą czekoladową oraz przykryć nią wierzch i boki. Boki obsypać orzechami. Wyciąć krążek papieru z otworami odpowiedni do wielkości tortu, a w nim 4 liście klonu. Krążek papieru z otworami ułożyć ostrożnie na torcie (masa musi być dobrze wystudzona), w otwory wsypać zmiażdżone orzechy. Zdjąć ostrożnie papier.