dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Tort kruchy z masą jabłkową


    ciasto:

    • 15 dkg mąki krupczatki
    • 10 dkg masła
    • 5 dkg cukru pudru
    • 2 gotowane żółtka
              

    masa jabłkowa:

    • 80 dkg kwaskowatych jabłek
    • ⅛ l wody
    • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy
    • wanilia
    • 40 dkg cukru
    • 10 dkg orzechów włoskich
     

    lukier pomadkowy cytrynowy:

    • 30 dkg cukru (grubego kryształu)
    • ⅛ l wody
    • ½ łyżki octu 6%
    • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy

Przyrządzić ciasto kruche według przepisu „Kruche ciastka polskie”, upiec jeden krążek, ostudzić. Przyrządzić masę owocową - „Masa jabłkowa z migdałami”, zamiast migdałów dodać orzechy włoskie. Na zimny krążek nałożyć gęstą masę jabłkową, wyrównać wierzch i boki. Polukrować pomadką cytrynową „Lukry gotowane”, przybrać dookoła połówkami włoskich, łuskanych orzechów.