dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

            

Tort makowy z masą kawową

            
         
ciasto:
  • 8 jaj
  • 25 dkg cukru-pudru
  • 25 dkg maku
  • wanilia
  • skórka cytrynowa
  • 1 łyżka miodu
  • 6 dkg tartej bułki
  • 4 – 5 dkg gorzkich migdałów lub olejek migdałowy
  • 2 dkg masła do smarowania formy
  • 2 dkg tartej bułki
 

masa kawowa:

  • 3 jaja
  • 20 dkg cukru
  • 3 dkg kawy ziarnistej
  • 25 dkg masła
  • 1 kieliszek spirytusu
 

lukier pomadkowy kawowy:

  • 30 dkg cukru
  • ⅛ l wody
  • ½ łyżki octu (6%)
  • napar z kawy pozostałej z przyrządzania masy
       
              
   
  1.     Tortownicę posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę o gęstym sitku. Migdały sparzyć, obrać z łupinek, zemleć.

     
     
  2.    Żółta utrzeć z cukrem na pulchną masę, na żółtka wyłożyć warstwami: pianę, mak, tartą bułkę, wanilię, miód, skórkę cytrynową, lekko wymieszać, wyłożyć do przygotowanej tortownicy, piec w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku około 40 minut.  
     
  3.    Zimny biszkopt przekroić na 2 krążki, przełożyć przygotowaną masę kawową. Wierzch i boki pokryć lub polukrować lukrem pomadkowym kawowym.
   tort makowy
  1.     Tort makowy można łączyć z kruchym ciastem. Upiec krążek z ciasta kruchego, posmarować cienko kwaskową marmoladą i nałożyć na wierzch przełożony tort makowy. Tort pokryć masą lub polukrować.