dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort migdałowy (makaronikowy)

 
 
ciasto:
  • 6 białek (18 dkg)
  • 60 dkg cukru
  • 30 dkg migdałów
  • 5 dkg tartej bułki
  • ¼ l wody
  • ½ łyżki octu (6%)
  • tłuszcz do formy
  • 4 dkg tartej bułki
masa kawowa:
  • ¼ kg masła
  • 3 jaja
  • 3 dkg kawy
  • wanilia
  • 20 dkg cukru-pudru
  • kieliszek spirytusu lub wódki
  • lukier pomadkowy kawowy:
  • ⅛ l mocnej kawy
  • ½ łyżki octu (6%)
  • 30 dkg cukru
 
 
Migdały sparzyć, obrać, zemleć. Dwie tortownice równej wielkości posmarować masłem, posypać tartą bułką. Z cukru, wody i octu ugotować syrop 2 stopnia „do nitki”. Ubić pianę. Cienkim strumieniem lać gorący syrop do piany i szybko ubijać. Wymieszać ze zmielonymi migdałami i tartą bułką. Podzielić na 2 części. Upiec 2 krążki. Wyjąć, ostudzić. Przyrządzić masę kawową. Krążki przełożyć masą kawową, boki wyrównać. Część masy (5 – 6 łyżek) zostawić na przybranie. 
Polukrować tort lukrem pomadkowym kawowym, pozostałą masę włożyć do „szprycki” lub tuby zrobionej z pergaminowego papieru, albo woreczka z folii, przybrać nią powierzchnię tortu. Zamiast masą kawową można przełożyć tort masą pomarańczową i polukrować.