dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort migdałowy z masą czekoladową

 
     
 
  • 8 jaj
  • ½ łyżki octu (6%)
  • 25 dkg cukru-pudru
  • 25 dkg migdałów
  • 4 dkg mąki ziemniaczanej
  • 2 dkg masła do formy
  • 2 dkg tartej bułki

masa czekoladowa:

  • 25 dkg masła
  • 20 dkg cukru
  • 3 jaja
  • 10 dkg czekolady lub 5 dkg kakao
  • wanilia, rum
 

 

 
              
     
 

   Tortownicę posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Migdały sparzyć, obrać z łupinek i przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać ocet. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, lekko wymieszać, przesypując migdałami i mąką ziemniaczaną.

 

   Wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Upiec w średnio gorącym piekarniku, ostudzić. Przyrządzić masę (Masa czekoladowa). Placek przekroić ostrym nożem, przełożyć masą używając  całej ilości. Resztą masy pokryć wierzch i boki tortu, smarując równo nożem.

   

Przybrać obranymi i cienko pokrojonymi w kształcie kwiatków – „rumianków” – migdałami, boki obsypać zrumienionymi, pokruszonymi biszkoptami.