dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

  Tort półkruchy z kajmakiem czekoladowym lub kawowym  
 
ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg tłuszczu
  • 1 jajo
  • 2 żółtka surowe
  • 10 dkg cukru pudru
  • ½ paczki proszku spulchniającego
  • 2 – 3 łyżki śmietany
  • wanilia
  • 2 dkg masła do formy
  • ¼ kg dżemu morelowego do przekładania
kajmak czekoladowy:
  • ½ l mleka lub śmietanki
  • 40 dkg cukru
  • 5 -10 dkg masła
  • 5 dkg kakao lub 10 dkg czekolady
 
 

Przyrządzić ciasto według przepisu „Placek półkruchy z marmoladą”. Upiec cztery równe krążki, ostudzić.
Przyrządzić kajmak czekoladowy lub kawowy.
Zimne krążki przekładać na przemian dżemem morelowym i kajmakiem czekoladowym. Wierzch i boki pokryć również kajmakiem.


Jedną łyżkę kajmaku rozetrzeć z łyżką masła i dookoła tortu wycisnąć szprycką lub z woreczka pergaminowego masę, ozdabiając brzegi ciasta.