dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

  Tort półkruchy z masą z surowej piany z owocami  
 
ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg tłuszczu
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 10 dkg cukru pudru
  • ½ paczki proszku spulchniającego
  • wanilia
  • 2 – 3 łyżki śmietany
  • 2 dkg masła do formy
masa z piany surowej:
  • 3 białka
  • 30 dkg cukru pudru
  • 20 dkg poziomek (malin, truskawek)
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
 
 

Przyrządzić masę z piany surowej z owocami. Zagnieść ciasto półkruche („Placek półkruchy z marmoladą”), Z ciasta upiec 5 równych krążków, ostudzić, przełożyć masą z piany surowej, pokryć tą samą masą wierzch i boki tortu. 

Przybrać dojrzałymi owocami odłożonymi przy przyrządzaniu masy.