dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort piaskowy

 
     
masa migdałowa:
  • 10 dkg masła
  • wanilia
  • 10 dkg migdałów
  • 10 dkg cukru-pudru
  • 2 surowe żółtka
  • 20 dkg dżemu porzeczkowego
biszkopt:
  • 10 jaj
  • 30 dkg cukru-pudru
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu (6%)
  • 3 dkg masła
lukier pomadkowy cytrynowy:
  • 35 dkg cukru
  • ½ łyżki octu (6%)
  • l wody
  • kwasek cytrynowy lub cytryna
     
              
     
 Wyłożyć trzy tortownice natłuszczonym pergaminem. Migdały sparzyć, obrać, zrumienić. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać ocet. Ubić pianę. Włożyć na żółtka warstwami: pianę, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, lekko wymieszać. Wyłożyć do tortownic. Piec w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku 30 – 40 minut. Wyłożyć, zdjąć papier, ostudzić.    Przyrządzić masę: obrane, zrumienione migdały przepuścić przez maszynką, masło utrzeć na pulchną masę dodając żółtka, cukier, tłuczoną wanilię i zmielone migdały. Krążki przełożyć dżemem porzeczkowym lub innym kwaskowymi masą migdałową. Wyrównać boki, polukrować dwukrotnie lukrem pomadkowym cytrynowym.
     
Krążki można skropić ponczem. Biszkopt można upiec w jednej tortownicy i przekroić ostrym nożem na trzy placki.