dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort pomarańczowy z biszkopcikami

 
     
 

masa:

  • 40 dkg cukru
  • 35 dkg masła
  • 4 jaja
  • 1 cytryna
  • sok z 1 pomarańczy
  • wanilia
     
              
     

Jaja z cukrem ubić na parze na gęstą pulchną masę, ostudzić ubijając. Masło utrzeć na pianę, złączyć z jajami, dodać sok z pomarańczy, wanilię, wszystko dobrze utrzeć. Wyciąć krążki z papieru do pieczenia, zwilżyć wodą, włożyć na dno tortownicy.

Masę podzielić na trzy części, jedną wyłożyć na dno tortownicy, obłożyć brzeg biszkoptami i układać biszkopty jeden do drugiego na masie, dać drugą część masy i tak powtórzyć kilka razy. Przybrać biszkoptami dając spody na wierzch.

   Po zastygnięciu wyjąc z formy. Spód dać na wierzch, ubrać cząstkami surowych, obranych mandarynek lub pomarańczy.
     
Biszkopty można przełożyć masą kawową.