dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Totr prowancki

 
składniki:
 
ciasto:
  • 10 białek
  • 40 dkg cukru-pudru
  • 40 dkg migdałów
  • 1 cytryna
  • 3 dkg tłuszczu do formy
 
masa:
  • 40 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 40 dkg cukru-pudru
  • 10 dkg migdałów
  • 2 łyżki rumu
  • lukier pomadkowy rumowy:
  • 30 dkg cukru
  • ½ łyżki octu
   
 
40 dkg migdałów sparzyć, obrać, przepuścić przez maszynkę do migdałów, 10 dkg migdałów również sparzyć, obrać, zrumienić i zemleć. Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Przyrządzić ciasto makaronikowe: ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier, wymieszać z migdałami i sokiem z jednej cytryny. Upiec 3 – 4 równe krążki, ostudzić.
 
Przyrządzić masę: masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejko żółtka, po trochu cukru, wymieszać z mielonymi migdałami i rumem. Przełożyć masą krążki. Wyrównać boki, polukrować, przybrać.