dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort truskawkowy na piaskowym cieście

         

 

ciasto:
  • ½ kostki masła
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
 
nadzienie:
  • 1 kubeczek dobrego jogurtu
  • 1 kubeczek śmietany kremówki (36%)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • ½ kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
     
Ucieramy ciasto piaskowe: najpierw masło z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec pianę. Pieczemy w dużej tortownicy niezbyt wysoki placek.
 

Żelatynę moczymy w wodzie i przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy jogurt, na końcu płynną jeszcze żelatynę. Połowę truskawek dzielimy na połówki i delikatnie łączymy ze śmietaną. Na wystudzonym spodzie kładziemy warstwę kremu truskawkowego, na wierzchu układamy pozostałe truskawki, zalewamy krzepnącą galaretką truskawkową. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, podajemy tego samego dnia.