dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort z biszkopcików z masą kawową

 
     
  •  60 szt. biszkopcików
 masa kawowa:
  • 3 jaja
  • 20 dkg cukru
  • 3 dkg kawy ziarnistej
  • 25 dkg masła
  • 1 kieliszek spirytusu
 
lukier pomadkowy kawowy:
  • 30 dkg cukru
  • 30 dkg cukru
  • l wody
  • wanilia
  • ½ łyżki octu (6%)
  • napar z kawy pozostałej z przyrządzanej masy
 

 

 
              
     

   Tortownicę wyłożyć biszkopcikami, przycisnąć je, jeśli zachodzi potrzeba, nakładać na przemian warstwę masy kawowej i biszkopcików, tak aby na wierzch była warstwa biszkopcików ułożona spodami do góry.

 

   Przycisnąć tort krążkiem, lekko obciążyć, wynieść do zimnego pomieszczenia.

   Przygotować lukier – z cukru, wody i octu ugotować syrop III stopnia „do piórka”. Trochę go schłodzić. Ciepły lukier wlać do miski i ucierać tak długo, aż zbieleje.

 

   Starannie zsuwać nożem osadzający się na brzegach miski lukier, rozetrzeć silnym naparem kawy, przyprawić wanilią, dobrze rozetrzeć. Tort polukrować dwukrotnie.

   Boki obsypać zmiażdżonymi i zrumienionymi biszkopcikami.