dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort z orzechów włoskich

 
     
składniki:
  • 8 jaj
  • 25 dkg cukru-pudru
  • 25 dkg orzechów włoskich
  • wanilia
  • 1 cytryna
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 dkg tłuszczu do formy
  • 2 dkg tartej bułki do formy
     
              
     

   Tortownicę posmarować starannie tłuszczem, wysypać tartą bułką. Orzechy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Ubić pianę. Wyłożyć na żółtka pianę, zmielone orzechy, tartą bułkę, lekko wymieszać wszystkie składniki ciasta, wyłożyć do przygotowanej tortownicy, piec w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.

 

   Zimny przekroić na dwa krążki, przełożyć masą orzechową lub czekoladową o polukrować lukrem odpowiednim do masy (Lukry).