dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

ucierane ciasto z owocami

śliwki, jabłka

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1½ szklanki mąki,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku (pełna) do pieczenia,
  • 25 dkg margaryny,
  • 1¼ – 1½ kg jabłek (antonówka, reneta) lub śliwek (węgierka),
  • cukier—puder do posypania.
listkiJabłka przesmażyć, dodając około 3 łyżek cukru. Śliwki przeciąć na połówki i wypestkować.
listkiUtrzeć jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać rozpuszczoną, ciepłą margarynę. Dobrze wymieszać łyżką.
listkiPołowę ciasta wyłożyć na blachę i podpiec przez 10—15 minut.
listkiNa gorące ciasto wyłożyć ciepłe jabłka lub wypestkowane śliwki, zalać resztą ciasta.
listkiPiec przez 30—40 minut w temperaturze 180°C.
listkiPo wystudzeniu  posypać cukrem—pudrem.