dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Vol—au—vent z ciasta półfrancuskiego śmietankowego z kurą lub rybą

         

 

     

 

         

 

           
ciasto:
  • 25 dkg mąki pszennej,
  • 20 dkg masła lub margaryny,
  • ½ jaja,
  • 2 żółtka,
  • 10 dkg śmietany,
  • ½ jaja do posmarowania ciasta,
 
nadzienie:
  • 10 dkg pieczarek,
  • 2 dkg masła,
  • 1 kura,
  • sól,
  • 20 dkg włoszczyzny,
 
sos beszamelowy:
  • 3 dkg masła,
  • 3 dkg mąki,
  • ¼ l śmietany,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • zielenina,
 
Przyrządzić ciasto (Paszteciki półfrancuskie śmietanowe z mózgiem). Ciasto przykryć, położyć w chłodnym pomieszczeniu na 12 godzin.

Następnego dnia wywałkować na grubość 1 cm, wyciąć (przykładając spód tortownicy) 3 krążki, jednym wyłożyć dno tortownicy i upiec. Z dwóch innych wykroić formą środki, tak aby powstały 2 równe pierścienie, szerokości 5 cm. Posmarować z wierzchu rozmąconym jajem, upiec każdy z osobna w bardzo gorącym piekarniku (około 15—20 minut).
Sprawioną kurę (Potrawy z drobiu) włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować. Pod koniec gotowania włożyć oczyszczone i opłukane warzywa. Gotować do miękkości.

Kurę wyjąć, podzielić (Kura w majonezie), mięso obrać z kości. Przyrządzić sos beszamelowy: z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietaną, zagotować, wymieszać z dwoma żółtkami, przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, osolić. Pieczarki oczyścić, obrać, poszatkować, udusić na maśle, podlewając wodą połączyć z sosem.

Do sosu włożyć kurę podzieloną na małe kawałki. Vol—au—went złożyć w całość: na upieczonym spodzie kłaść pierścienie jeden na drugim. Ciasto zagrzać w piekarniku. Napełnić gorącym nadzieniem połączonym z sosem.

Podawać na okrągłym półmisku. Przybrać sezonową zieleniną. Pokroić na porcje szerokości 3—4 cm, jak tort. Można też kroić przy nabieraniu, wówczas podać z nożem i łyżką. Vol—au-vent również podaje się z nadzieniem z dziczyzny, z ryby, z mózgiem, z warzywami, jak kalafiorem, szparagami itp.

Zamiast pieczarek można dodać do sosu zielonego groszku (10—15 dkg).