dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Wątróbka cielęca duszona

 
 
  • 60 dkg wątróbki cielęcej
  • 6 dkg słoniny
  • 4 dkg tłuszczu
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
  • 3 dkg mąki
  • ⅛ l śmietany
  • sól, pieprz
 
 
Wątróbkę starannie opłukać, obrać z błony, grubszych żył, osączyć. Słoninę pokroić w słupki długości 6 cm, średnicy ½ cm, oprószyć pieprzem. Wątróbkę naszpikować słoniną, oprószyć mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Przełożyć do rondla odpowiedniej wielkości, wlać ⅛ l wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Gdy wątróbka jest miękka, odsunąć na bok płyty, sos oprószyć resztą mąki, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną. 
Wątróbka powinna być w środku lekko różowa. Podawać pokrojoną w grube plastry, ułożoną na podłużnym półmisku, oblaną sosem i posypaną zieloną pietruszką, z ziemniakami, gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw.