dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player


Wątróbka cielęca duszona
w czerwonym winie

         
Wartość energetyczna: 1432 kcal
     

 

         

 

  • ½ kg wątróbki cielęcej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 łyżki oleju lub margaryny,
  • 15 dkg wędzonej wieprzowej szynki,
  • 1 biała i
    1 czerwona cebula,
  • 1 zielona papryka,
 
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  •  ⅔ szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
    • do posypania:
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
 
 
  1.  Wątróbką umyć, osuszyć oczyścić z błon i grubszych żył, pokroić w paski, oprószyć mąką i szybko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

  2.  Szynkę pokroić jak wątróbkę. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski.

  3.  Szynkę, cebulę i paprykę wymieszać z wątróbką, dodać roztarty ząbek czosnku, liść laurowy i zioła oraz pieprz do smaku, dusić 5 minut. Przed podaniem posolić.

  4.  Podawać posypaną natką pietruszki, z ziemniakami lub kluskami kładzionymi.