dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Wątróbka cielęca z pomidorami

 
składniki:
  • 60 dkg wątróbki
  • 3 dkg koncentratu pomidorowego
  • 10 dkg cebuli
  • 4 dkg tłuszczu
  • ⅛ l śmietany
  • sól, pieprz
 
 
 
   
Wątróbkę starannie opłukać, obrać z błony i grubych żył. Pokroić w skośne plastry grubości 1 cm, a potem w kwadraty 4 x 4 cm. Cebulą obrać, pokroić w talarki, zrumienić na 2 dkg tłuszczu na jasnozłoty kolor na małej patelni. Na dużej patelni rozgrzać silnie resztę tłuszczu, wkładać partiami wątróbką, osmażyć szybko na ostrym ogniu (usmażone kawałki przesunąć na bok patelni). Usmażoną wątróbkę osolić, oprószyć pieprzem, dodać cebulę, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, śmietanę, wszystko razem wymieszać. 
Dusić 2 – 3 minuty pod przykryciem i natychmiast wydać. Podawać jako przekąskę lub drugie danie z ziemniakami albo kluseczkami.