dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Wątróbka „a la Nelson”

         

 

     

 

         

 

  • ¾ kg wątróbki,
  • 30 dkg kartofli,
  • 15 dkg masła,
  • sól, pieprz, mąka,
 
  • cebula,
  • 1 kieliszek madery, bulion,
  • 3 jabłka szampion,
       
 
  1. Wymoczoną w mleku lub serwatce wątróbkę oczyścić z błon i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Kartofle obgotować i pokrajać w ćwiartki, pokrajać jabłka w talarki i dusić w maśle, a jedną cebulę poszatkować w drobną kostkę i położyć na boku, na rozgrzanym maśle, aby się powoli zrumieniła na żółty kolor.

  2. Wątróbkę trochę opieprzyć i osolić, obsypać mocno mąką, bardzo szybko zrumienić z obu stron, aby w środku była krwista.

  3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na przemian kawałki wątróbki i kartofli, przesypując je cebulką i szampionami, a na maśle, na którym się smażyła wątróbka zasypać pół łyżki mąki, rozprowadzić bulionem, dodać kieliszek madery, zagotować szybko i mieszać, aby wątróbka nie stwardniała; poddusić 2 minuty i podać na stół z naczyniem.

  4. Podawać gorące.