dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Wątróbka wieprzowa duszona

         

 

  • 60 dkg wątróbki wieprzowej
  • 6 dkg słoniny
  • 3 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
 
  • l śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
     
   Wątróbkę starannie opłukać, obrać błony i grubszych żył, osączyć. Słoninę pokroić słupki (o długości 6 cm, średnicy ½ cm), oprószyć pieprzem. Wątróbkę naszpikować słoniną, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.

   Przełożyć do rondla o odpowiedniej wielkości, wlać ⅛ l wody, dusić powoli około 20 minut pod przykryciem. 
 
   Odsunąć na bok płyty, sos oprószyć mąką (resztą), osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną. Wątróbka powinna być wewnątrz lekko różowa.

   Wydawać pokrojoną w dość grube plastry ułożone na podłużnym półmisku, oblaną sosem, posypaną siekaną zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami, gotowaną jarzyną lub surówką z jarzyn.
     
 
 
W ten sposób przyrządzoną wątróbkę można podawać na zimno bez śmietany. Smaczna jest również do chleba.