dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Wątróbka wieprzowa

smażona (panierowana)

 

składniki:

  • 60 dkg wątróbki wieprzowej
  • sól,
  • 4 dkg tłuszczu
  • 2 dkg masła
panierowanie:

4 dkg mąki

1 jajo

8 dkg tartej bułki

listki Wątróbkę opłukać, osączyć, zdjąć błonę, usunąć żyły i pokroić w plastry grubości 1,5–2 cm. Panierować w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce. Panierowanie przycisnąć rękami, brzegi wyrównać nożem. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kłaść wątróbkę i smażyć na silnym ogniu z dwóch stron na rumiano; wewnątrz powinna pozostać różowa. 
listki Po usmażeniu posolić. Zaraz wydawać. Ułożyć na półmisku. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, z sałatą, z jarzyną z wody, surówką z warzyw.