dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

ozdobnik wielkanocny

baranek-wielkanocny

sernik
śledź w śmietanie

Staropolskie potrawy Wielkanocne:
Zupa rakowa

 bazie 1Staropolska Wielkanoc bazie 2

Wielkanocne jaja

 


kurczaczek wielkanocny
Mięsa, sosy

 


Mazurki Wielkanocne

 

Śledziki

 


Wielkanocne Baby



 


Wielkanocne Ciasta

 

 Pasztety 

 

Zupy Wielkanocne

 

Wielkanoc to najstarsze i obok Bożego Narodzenia najbardziej ulubione święto chrześcijańskie. To święto ruchome – wypada pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia. Tydzień w którym wypada Niedziela Wielkanocna to Wielki Tydzień. Święta wielkanocne w tradycji chrześcijańskiej upamiętniają śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. To również symboliczne nadejście wiosny po długiej zimie, czas wiosennych porządków i przygotowania do odrodzenia się całej przyrody, święto odradzającego się życia.

Z Wielkanocą wiąże się zwyczaj dzielenia się jajkiem i zwyczaj zdobienia jajek (pisanki, kraszanki). Zdobienie jaj to nie tylko chrześcijańska tradycja, to stary zwyczaj znany starożytnym Persom, Chińczykom i Fenicjanom. Znane są słowiańskie pisanki pochodzące z X wieku, ale prawdopodobnie zwyczaj ten był jeszcze starszy.

Drugi dzień świąt, Lany Poniedziałek, inaczej Śmigus Dyngus to również tradycja przeniesiona jeszcze z czasów pogańskich, symboliczne oblewanie się wodą, symbolizuje oczyszczenie się z zimowych chorób i zła, przejście do nowego okresu wolnego od negatywnego wpływu zimy.