dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Wigilijny barszcz z uszkami

         

Składniki na 4 porcje, czas: 3 godziny, 1 porcja: 350 kcal

     
     
barszcz:
 
  • włoszczyzna (bez kapusty),
  • 5 buraków,
  • 8 – 10 dkg suszonych grzybów,
  • 2½ l wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 – 3 ziarna pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól pieprz,
 
uszka:
 
  • 15 dkg mąki,
  • 2 jaja,
  • 2 – 3 łyżki wody,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • tarta bułka
 
Źródło fotografii: autor-"zofia", Zajazd pod żurawiem
  1.   Grzyby umyć, zalać ½ l wody, i odstawić na trzy godziny. Następnie ugotować do miękkości, odcedzić, wywar zachować, grzyby posiekać.

  2.   Buraki i włoszczyzną obrać, umyć i pokroić. Zalać dwoma litrami wody, dodać sól, cukier, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotować przez około ½ godziny. Wywar odcedzić, połączyć z kwasem buraczanym, doprawić wywarem z grzybów, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Jeśli chcesz uzyskać posmak wędzonki, dodaj do barszczu trzy wędzone śliwki!

  3.   Cebulę oczyścić, posiekać, wymieszać z grzybami i podsmażyć na maśle. Dodać 1 łyżkę tartej bułki, jajko, doprawić solą, sporą ilością pieprzu i wymieszać.

  4.   Z mąki, jaja i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi. Rozwałkować i pokroić na małe kwadraty. Na każdym ułożyć porcję farszu i uformować uszka. Ugotować w  osolonej wodzie, podawać z barszczem