dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Wołowina peklowana gotowana

         

 

     
     
składniki:
         
zalewa:
     
  • 80 dkg wołowiny z kością (krzyżowa)
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
 
     
 
  1.  Mięso opłukać, obrać z powięzi, usunąć kości (w mostku przerąbać kostki żeber) i zapeklować według przepisu „Ozór wołowy peklowany gotowany”. Mięso peklować dwa tygodnie. Wyjąć z zalewy, opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości. Na dogotowaniu włożyć oczyszczone warzywa, dogotować razem. 
  2.  Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w poprzek włókien (mostek pokroić na porcje z kością) na cienkie plastry, ułożyć na podłużnym półmisku i skropić kilkoma łyżkami gorącego wywaru, w którym się gotowało. Posypać zieleniną. Podawać z grochem purée i chrzanem z octem.