dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Wołowina z brukselką

   
     
składniki:
  • 40 dkg wołowiny bez kości
  • ½ kg brukselki
  • 8 dkg ziemniaków
  • 1 łyżka siekanej zieleniny
  • 5 dkg masła
  • 5 dkg cebuli
  • 2 kostki przyprawy do zup
  • sól, pieprz
     
                 
     
  1. Mięso opłukać, pokroić na niewielkie kawałki (jak na gulasz).
  2. Brukselkę obrać z wierzchnich liści i starannie opłukać.
  3. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić na dość duże kawałki – połówki lub ćwiartki.
  4. Mięso zalać w rondlu niewielką ilością wrzącej wody i ugotować powoli do miękkości (około ½ godziny), a następnie dodać do niego ziemniaki, brukselkę, obraną i pokrojoną w talarki cebulę, rozkruszone kostki przyprawy do zup i gotować powoli pod przykryciem jeszcze około ½ godziny, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Jeżeli potrzeba, uzupełniać odparowaną wodę (której jednak nie powinno być wiele pod koniec gotowania).
 

Przed wydaniem potrawy dodać masło, szczyptę pieprzu, wymieszać delikatnie, dosolić do smaku i posypać siekaną zieleniną.