dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pręga wołowa z owocem mango skarmelizowanym w cukrze

Składniki:

  • 80dkg - 1kg goleni wołowej bez kości,
  • 20 dkg pomidorów,
  • 15 dkg soczewicy,
  • 1 litr wywaru lub bulionu,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 owoc mango,
  • cukier - puder,
  • oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy

Przyprawy:

  • szczypta kardamonu,
  • ½ łyżeczki gwiazdkowego anyżku,
  • mięta,
  • zielona pietruszka,
  • kolendra,
  • przyprawa chili albo peperoni

Jak przyrządzić potrawę.

  1. Mięso podzielić na kawałki (kostka wielkości 2-3cm. Oliwę rozgrzać na patelni, po czym przesmażyć pokrojone mięso. Do garnka wlać wywar lub bulion, dodać przesmażone mięso i gotować do miękkości (2-2½ godziny).
  2. Zblanszować pomidory, osączyć na sitku, usunąć pestki, połowę z nich zmiksować. Obranę cebulę, marchew i pietruszkę (korzeń) pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju (oliwie). Następnie dodać soczewicę, kardamon, kolendrę, pieprz i sól, zmiksowane pomidory, anyż i gotować do miękkości. Uzupełniać odparowany płyn wywarem z gotowania mięsa.
  3. Pozostałe pomidory pokroić w grubą kostkę. Miętę i zieloną pietruszkę drobno posiekać. Obrany owoc mango pokroić w grube paski. Paski ułożyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu z cukrem pudrem; skarmelizować.
  4. Ułożyć w garnku z soczewicą ugotowane na miękko mięso, zioła i pokrojone pomidory, przyawić do smaku solą i pieprzem. Podawać wraz ze skarmelizowanym mango w głębokich miseczkach.