dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Wyroby garmażeryjne

         

 

     
Duży wybór wyrobów garmażeryjnych znajdujących się w sprzedaży umożliwia przygotowanie w czasie kilkunastu minut nie tylko szeregu urozmaiconych przekąsek, ale również wielu dań obiadowych.
 
Jeżeli chodzi o zimne przekąski, to zakupione wyroby garmażeryjne wymagają jedynie estetycznego podania, a więc starannego ułożenia i gustownego przybrania na odpowiednich półmiskach, salaterkach czy też talerzach i ewentualnego uzupełnienia, na przykład sosem majonezowym, który można również kupić gotowe. Na przekąski nadają się przede wszystkim takie wyroby garmażeryjne, jak śledzie z cebulką i olejem, ryby faszerowane i w galarecie, ozór wołowy w maladze, befsztyk tatarski, różne pasztety, rolady i inne mięsa. Sałatki garmażeryjne w różnych odmianach, jarzynowa, śledziowa, mięsna, rybna, po gustownym ich ułożeniu na salaterkach i przybraniu zieleniną i sosem majonezowym stanowią doskonałą zimną przekąskę. Sałatki można również użyć do przygotowania przekąsek kombinowanych, stosując je na przykład jako podkład do jaj z szynką lub do przybrania ryb w galarecie.
 
Z wyrobów garmażeryjnych odpowiednich na przekąski gorące lub najskromniejsze drugie dania, wymagających jedynie podgrzania przed podaniem należy wymienić: bigos, flaki wołowe lub cielęce, wątróbkę smażoną z cebulą, golonką gotowaną i parzoną białą kiełbasę (zagrzewaną poprzez zalanie jej wrzącą wodą), gołąbki i inne.
 
Do przygotowania nieco bardziej pracochłonnych, ale również szybkich dań nadaję się także sprzedawane w garmażerniach półprodukty wymagające krótkiej obróbki cieplnej. Należą do nich różne rodzaje mięs, bądź porcjowane, jak kotlety schabowe, rumsztyki wołowe, sznycle cielęce, bądź przygotowane do smażenia kotlety cielęce, albo nie porcjowane mięso sprzedawane na wagę, jak polędwica wołowa, cielęcina mielona, tzw. „dietetyczna” i inne. Niektóre wreszcie wyroby garmażeryjne przeznaczone są na dodatki do drugich dań. Można tu wymienić różnego rodzaju surówki gotowe do podania, smażone ziemniaki („frytki”, „prażynki”), wymagające tylko podgrzania przed podaniem i inne.