dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa z torebki

Składniki:

  • torebka zupy
  • dodatki wymienione w przepisie: (ziemniaki, włoszczyzna, przyprawy)

Jak poprawić smak zupy z torebki?

  1. W zasadzie przygotowanie takiej zupy opiera się na przepisie z opakowania. Ale zawsze można poprawić nieco smak takiej zupy i zbliżyć go do zupy "domowej". Dodanie do takiej zupy posiekanej zieleniny (natki pietruszki, rzeżuchy, selera), lub suszonych ziół (majeranku, estragonu, rozmarynu, szałwii, mięty) wzbogaci smak naszego dania.
  2. Jeżeli zupa ta ma być naszym głównym daniem obiadowym, to dobrze dodać do niej pokrojone w kostkę ziemniaki, czy też makaron. Można też dodać ugotowanego ryżu. Na pewno pomoże dodanie do naszej zupy kilku łyżek śmietany. Ziemniaki najlepiej ugotować osobno, pod przykryciem, 20-25 minut od zagotowania. Ponieważ zupy z torebki zawierają sporo soli, ziemniaków nie solimy.
  3. Po ugotowaniu dodajemy je do zupy wraz z wywarem, w którym się gotowały. Zawiera on białko, witaminy, sole mineralne, skrobię. Jeżeli chcemy dodać jajko, lub śmietanę - to rozciera się je w kubeczku z małą ilością zupy, do tego dodaje się gorącą zupę porcjami, ciągle mieszając.
  4. Dopiero tak przygotowaną mieszaninę wlewamy do nieco już przestudzonej zupy.
zupa z torebki 1
zupa z torebki 2