dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Zapiekanka z makaronu i mięsa lub kiełbasy

         

   

  • 30 dkg makaronu (kolanka, rurki lub nitki)
  • ¼ kg mięsa pieczonego lub duszonego
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • 5 dkg cebuli
 
  • 4 dkg tłuszczu
  • sól, pieprz
  • 2 dkg masła do posmarowania formy
  • 2 dkg tartej bułki
     
Makaron zalać dożą ilością wrzącej, osolonej wody, zamieszać, gotować przez 20 – 25 minut, odcedzić, przelać na cedzaku wrzącą wodą, osączyć. Obrać cebulę, posiekać, zrumienić na tłuszczu. Mięso duszone, gotowane lub pieczone przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać kostkę przyprawy do zup rozpuszczonej w 1–2 łyżkach wody, sól, pieprz do smaku, wymieszać.
 
Włożyć do rondla posmarowanego masłem, posypanego tartą bułką. Masę wyrównać przyciskając łyżką do dna i boków rondla. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 – 40 minut. Gdy brzegi zapiekanki zrumienią się, okrążyć nożem dookoła masy, przyłożyć okrągły półmisek, wyłożyć. Makaron pokroić na porcje, podawać z ostrymi sosami i surówką z warzyw.