dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Zapiekanka z pęczaku, jarzyn i mięsa

   

  • ¼ kg pęczaku
  • 30 dkg włoszczyzny
  • 20 dkg mięsa pieczonego
  • sól, pieprz
  • 5 dkg cebuli
  • 6 dkg tłuszczu
  • ⅓ l sosu grzybowego
  • 3 dkg sera tylżyckiego

   
 
Ugotować kaszę na sypko.
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, dodać 2 dkg tłuszczu, 3–4 łyżki wody i udusić pod przykryciem do miękkości.
Przyrządzić sos grzybowy z suszonych lub świeżych grzybów.
Zetrzeć ser na tarce o drobnych otworach.
Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu.
Pęczak, jarzyny uduszone, mięso pieczone, pokrojone w kosteczkę i usmażoną cebulę wymieszać razem, przyprawić do smaku solą, pieprzem.
 
Wyłożyć na półmisek do zapiekania, zalać sosem grzybowym, posypać z wierzchu tartym serem.
Wstawić do gorącego piekarnika na 20–30 minut. Podawać na tym samym półmisku. Można zapiekać w płaskim rondlu.