dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa

         

 

   
 wydajność: około 1 kg potrawy = 3 porcje

 

         

 

     
  • 1,10 kg ziemniaków,
  • 8 dkg mleka,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • 1 jajo,
 
nadzienie:
  • 30 dkg wieprzowiny bez kości,
  • 4 dkg bułi pszennej,
  • 5 dkg cebuli,
  • 4 dkg chrzanu surowego,
  • 6 dkg śmietany,
  • 1 dkg bułki tartej,
  • sól,
     
       
 
  1.  Ugotować obrane ziemniaki, odcedzić i rozetrzeć, dodać mleko, tłuszcz i jaja, dobrze wyrobić pulchną masę.

  2.  Przyrządzić masę z mięsa, bułki i tartego chrzanu. Układać warstwami w wysmarowanej tłuszczem brytfannie masę mięsną i ziemniaczaną, wygładzić powierzchnię, polać śmietaną, zapiec w piecu.

  3.  Podawać z surówkami z jarzyn
     

 

Z