dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zasmażka złota

składniki:
  • 3 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki 
  • 1 l gorącego wywaru 
  • 1 l wody, mleka lub zimnego wywaru
  1. Mąkę zrumienić w piekarniku na złoty kolor. Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumieniona mąką, rozprowadzić zimnym płynem, zagotować, dokładnie mieszając, aby nie było grudek, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z wrzącą zupą. 
  2. Ponieważ ze względów zdrowotnych stosowanie zasmażki o barwie brunatnej jest niewskazane, należy potrawy wymagające ciemniejszego zabarwienia podprawiać zasmażką złotą i dodawać niewielką ilość karmelu spożywczego. 
  1. Zasmażka złota może być sporządzana na cebuli. Drobno pokrojoną cebulę należy usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać uprzednio zrumienioną mąkę, zamieszać, rozprowadzić zimnym płynem, zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem.