dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zielony barszcz ukraiński

potrawa regionalna (podkarpacie)

  1.   Ugotować fasolę. Buraki, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2.   Zielone części włoszczyzny związać nicią, włożyć do garnka, dodać starte jarzyny, wlać wodę. Posolić.
  3.   Pokroić pomidory, poddusić z łyżeczką masła i odrobiną wody. Przetrzeć przez sitko, dodać do warzyw.
  1.   Włożyć pokrojone ziemniaki i kapustę, gotować do miękkości. Wyjąć zieleninę, dodać ugotowaną fasolę, cukier, pieprz i koncentrat pomidorowy oraz buraczany.
  2.   Utrzyj śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlej do pozostałej zupy, zagotować mieszając. Dodać roztarty czosnek i koperek.