dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa ziemniaczana (kartoflanka)

jarzyna

Porcja na trzy osoby

składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków (5 sztuk)
  • włoszczyzna, czyli: 1 duża marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy
  1. Jarzynę umyć, oskrobać lub obrać, pokroić na kawałki. Można też ją zetrzeć na grubej tarce (będzie lepsza zupa). Gotujemy z dodatkiem 1,5 litra wody. Gdy jarzyna już się dogotowuje, dodajemy pokrojone w kostkę kartofle. Zupę gotujemy przez cały czas pod przykryciem. Zupę należy przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Można też dodać przyprawę do zup, jeżeli ktoś ma to dodaje świeży, albo suszony lubczyk.

ziemniaki

  1. Gdy ziemniaki są już miękkie, przygotowujemy zasmażkę. Wiele osób lubi dodać sobie na talerz łyżkę masła, albo śmietany. Zdecydowanie poprawi to smak zupy.