dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ziemniaki z wody

         

(kartofle z wody)

     
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 4 dkg słoniny
  • 5 dkg cebuli
 
 
   Ziemniaki wyszorować szczoteczką, opłukać, obrać cienko, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą do ¾ wysokości ziemniaków (na wiosnę obgotować w dużej ilości wody). Gotować na silnym ogniu, aby jak najwięcej płynu odparować. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, stopić.
 
   Skwarki usunąć na bok. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na złoty kolor obraną, pokrojoną w krążki cebulę. Ziemniaki odcedzić, wyłożyć na salaterkę, okrasić cebulą i tłuszczem ze skwarkami.
 
   Ziemniaki z wody można podawać z masłem, koperkiem lub zieloną siekaną pietruszkę.