dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Zraziki cielęce po francusku

 
 
  • 50 dkg cielęciny bez kości
  • 10 dkg oliwy lub oleju sojowego
  • 50 dkg pieczarek
  • 4 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
 
 
 
Mięso opłukać, osączyć, pokroić na 8 kawałków, z których uformować cienkie zraziki, osolić, oprószyć pieprzem, szybko zrumienić na oleju (5 dkg), dodać 2 – 3 łyżki wody i dusić powoli pod przykryciem około 30 minut. Wyparowaną wodę uzupełnić. 
Pieczarki oczyścić z piasku, oddzielić trzony od kapeluszy (stare obrać ze skórki), opłukać, pokroić na dość grube plasterki, szybko osmażyć na reszcie oleju, połączyć razem z mięsem, dusić kilka minut. Przed samym wydaniem dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami purée i surówką