dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zrazy baranie duszone z ziemniakami

         

 

     
  • 80 dkg mięsa z kością (z udźca)
  • 40 dkg ziemniaków
  • 5 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cebuli
 
  • 2 dkg mąki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
 
     
   Mięso opłukać, wyjąć kości (z kości ugotować wywar), obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić w poprzek włókien w małe, skośne plastry (8 kawałków). Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem (zwilżonym w wodzie), oprószyć solą, pieprzem i mąką.

   Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron. Zrazy zdjąć z patelni, na pozostałym tłuszczu usmażyć na złoty kolor pokrojoną cebulę. Ziemniaki umyć, obrać opłukać, pokroić w cienkie plasterki.
 
   W wysmarowanym tłuszczem rondlu układać warstwami ziemniaki, cebulę, mięso, oprószyć solą i pieprzem.  Przykryć ziemniakami, skropić tłuszczem, wlać ⅓ l gorącego wywaru z kości baranich, zagotować. Dusić powoli do miękkości.

   Zrazy podawać posypane siekaną, zieloną pietruszką w tym rondlu, w którym się dusiły.