dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa śliwkowa pikantna

 sliwka
tłuszcz: 12g, białko: 3g, węglowodany: 10g, wartość kaloryczna: 175kcal
  • 20 dkg  śliwek węgierek,
  • 15 dkg pora,
  • 1 papryka chili ostra,
  • 3 dkg boczku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ l wywaru z jarzyn,
  • sos tabasco,
  • 100 ml wytrawnego białego wina,
  • sól, pieprz
  1. Umyte śliwki wydrylować, pokroić w paski. Pora umyć, pokroić, z papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić, boczek pokroić w plastry.
  2. Na rozgrzaną oliwę włożyć pokrojony boczek, stopić, wyłowić stopiony boczek. Dodać pora i paprykę, przesmażyć razem.
  3. Dodać wino i zagotować. Gotować razem jeszcze przez kilka minut.
  4. Dodać pokrojone śliwki, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco.