dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa fasolowa „Adwokacka”

         
     
  • 1½ l wywaru z mięsa i z warzyw;
  • 10 dkg fasoli;
  • 15 dkg ziemniaków;
  • 15 dkg pomidorów;
  • 1 łyżka tłuszczu;
  • 1 łyżka mąki;
  • 150 ml śmietany;
  • 5 dkg wędzonej szynki;
  • 10 dkg groszku konserwowego;
  •  sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do zup, natka pietruszki;
 
  1. Zalać fasolę zimnym wywarem, ugotować według sposobu 1.
  2. Obrane ziemniaki opłukać, pokroić w kostkę i dodać do fasoli pod koniec gotowania.
  3. Umyte pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki.
  4. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z zupą, dodać pokrojoną w paseczki szynkę, groszek, pomidory i przyprawy.
  5. Chwilę pogotować, wlać śmietanę i posypać posiekaną nacią pietruszki.