dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa fasolowa z brukselką

  • 1½ l wywaru z mięsa i z warzyw;
  • 20 dkg fasoli;
  • 20 dkg brukselki;
  • 2 żółtka;
  • 1 łyżka mąki;
  • 150 ml śmietany;
  • sól, pieprz, cukier, natka pietruszki;
  1. Zalać fasolę zimnym wywarem, ugotować według sposobu 1.
  2. Brukselką oczyścić z nadpsutych liści, opłukać, zalać wrzącą wodą z dodatkiem cukru, ugotować i odcedzić.  
  3. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z fasolą i brukselką, chwilą pogotować.
  4. Żółtka rozetrzeć, wlać trochę zupy szybko mieszając, następnie wymieszać z pozostałą zupą, dodać przyprawy i posypać posiekaną natką pietruszki.