dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa grochowa


  1. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem. Włożyć boczek pokrojony w kostkę. Podawać z kluseczkami, grzankami z bułki, chleba, pęczakiem ugotowanym na sypko.
  2. Zupę grochową można przyrządzić na  wywarze z warzyw.

Składniki:

  • 5 dkg cebuli
  • 2 dkg tłuszczu
  • 2 dkg mąki
  • sól, majeranek
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 30 – 40 dkg grochu
  • ¼ kg włoszczyzny
  • 15 dkg boczku wędzonego
    lub kości wieprzowych
  • 1 ½ l wody
  1. Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, gdy jest miękki – osolić.
  2. Ugotować wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito, przelewając odcedzonym wywarem. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na jasnozłoty kolor, dodać zrumienioną mąkę.