dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa grochowa (grochówka) przecierana

 
Składniki:
  • 1 ½ l wywaru z kości i warzyw
  • 20 dkg grochu
  • 3 – 4 ziemniaki
  • cebula
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, przyprawa do zup, majeranek
  1. Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Ugotować.
  2. Ziemniaki obrać, opłukać, drobno pokroić, dodać do grochu pod koniec gotowania, przetrzeć przez sito.
  3. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, wymieszać z mąką, zrumienić, połączyć z przetartą zupą i przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, przyprawą do zup.
  4. Podawać z grzankami.