dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa grochowa (grochówka) z ziemniakami

 
Składniki:
  • cebula
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, czosnek, majeranek do smaku
  • 1 ½ l wywaru z kości i warzyw
  • 20 dkg grochu
  • 4 ziemniaki
  • 10 dkg kiełbasy
  • 10 dkg boczku wędzonego

 

  1. Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania.
  2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno.
  3. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrojoną w półplasterki i przyprawami.
  4. Chwilę pogotować, doprawić do smaku.

grochówka