dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

 

Składniki:

  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • sól
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 3 dkg grzybów
  • ¼ kg włoszczyzny bez kapusty
  • 1 ¾ l wody
  • 1 cebula
  1. Grzyby starannie opłukać, zalać zimną wodą na kilka godzin, dodać cebulę, przyprawy, gotować. Gdy grzyby są na wpół miękkie, wywar osolić, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, dogotować.
  2. Z tłuszczu i mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę. Rozprowadzić zimnym wywarem na jednolitą, rzadką masę. Wlać do zupy, zagotować. Dodać pokrojone grzybki, osolić, wsypać siekany koperek.
  3. Podawać z kaszką krakowską krojoną w kostkę, z kaszą perłową, z lanym ciastem, z łazankami.

suszone grzyby w suszarce