dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa grzybowa z suszonych grzybów (wigilijna)

 

  1. Przygotować wywar z włoszczyzny, połączyć z wywarem ugotowanym uprzednio namoczonych 5 dkg grzybów (grzyby gotować związane w kawałku gazy, aby łatwo było je oddzielić od warzyw), dodać sól i trochę pieprzu.
  2. Wywar odcedzić, dodać posiekane w paski grzyby i podprawić rumianą zasmażką (z łyżki mąki i łyżki masła). W zupie ugotować kluseczki lane lub półfrancuskie. Można też do zupy podać naleśnikami z grzybami, uszka z grzybami, łazanki lub kapuśniaczki krucho-drożdżowe
  1. Grzybki można posiekać drobniej i zamiast do zupy, dodać do ciasta na kluski (podczas dosypywania mąki).
  2. Jeśli zamiast zasmażką zupę grzybową podprawimy śmietaną roztrzepaną z łyżką mąki, trzeba do niej w osobnym garnku ugotować łazanki lub makaron połamany na mniejsze kawałki.