dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa jarzynowa

Składniki:

  • 1 ¼ l wody
  • 60 dkg warzyw (kapusta włoska, kalafior, groszek zielony lub fasolka zielona, marchew, pory, seler, kalarepa, ziemniaki)
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • ½ łyżki siekanego koperku
  • ½ łyżki siekanej zielonej pietruszki
  • sól
  1. Kapustę włoską poszatkować, groszek zielony wyłuskać, marchewkę, seler, pory, kalarepę oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Kalafior opłukać, podzielić na małe różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować pod przykryciem.
  2. Podprawić jasnozłotą zasmażką, zagotować. Dodać koperek i zieloną pietruszkę.
  3. Zupę jarzynową można przyrządzić na wywarze z kości.