dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa jarzynowa z serem

Danie holenderskie: „Groente soep met kaas”

  • 20 dag białej fasoli;
  • 2 cebule;
  • 4 pory;
  • 25 dag białej kapusty;
  • 1½ l rosołu (wywaru mięsnego);
  • 1 łyżka śmietany;
  • 15 dag sera edamskiego;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;
  1. Namoczoną fasolę ugotować w tej wodzie w której się moczyła, odcedzić, przetrzeć przez sito lub przez durszlak, przelewając rosołem.
  2. W rondelku roztopić masło, dodać pokrojoną w cienkie plastry cebulę, pokrojone białe części porów i kapustę. Dusić pod przykryciem około ½ godziny.
  3. Uduszone warzywa dołączyć do zupy, ser utrzeć i dodać, dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec dodać śmietanę.

Źródło: Maciej E.Halbański "Potrawy z różnych stron świata"