dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa kalafiorowa

 składniki:
  • ½ kg kalafiora (1 kalafior)
  •  ¼ kg włoszczyzny
  • 1 ¾ l wody
  • ¼ l mleka
  • 2 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • sól
  • 1 – 2 żółtka (surowe)
  • 1 łyżka siekanego koperku

  Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki. Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości.

  Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnego mleka. Zagotować. Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zupę kalafiorową można również przyrządzić na wywarze z kości.

  Zamiast mąką z mlekiem, można podprawiać zupę zasmażką lub śmietaną